"Füst a víz felett"

Július 14-e volt, délután 4 óra, és a napon legalább 40 fok. A főtérre egyre több ember érkezett, nagyban zajlottak a halászléünnep előkészületei. Aztán egyszer csak felhangzott a jól ismert, de oly rég óta nem hallott hang a Halászpart felől, és mintegy varázsütésre, a tömeg egy része irányt változtatott. Pár percen belül tömegek tolongtak a motorcsónakos nosztalgia-edzés helyszíne körül. Az emberek örömmel ismerték fel a rég látott arcokat, Európa- és világbajnoki helyezések és évszámok röpködtek a levegőben, pár percre mindenki "König-szakértő" lett, ahogy a motorokról magyarázott gyerekének vagy unokájának, és beszívta a jól ismert illatot a fülsiketítő zaj közepette. És mindez olyan jól ismert érzés volt! Végre megmozdult valami a körül a sportág körül, mely Volentér személyében hatszoros Európa-bajnokot, Pfeilében pedig világbajnokot is adott a városnak. És a közönség ki van éhezve a folytatásra. Azért szerveződött ez a bemutató is, hogy tényleg legyen tovább, hogy a sportág rajongóiban tudatosuljon: él még a bajai Spartacus Vízügy SC motorcsónak szakosztálya!

A szervezők szeretnének köszönetet mondani Béres Bélának, aki örömmel vette fel a nap színes programjába, és minden lehetséges helyen propagálta is a rendezvényt. Köszönet illeti a bajai vízirendőrséget is a lebonyolításban való segítő közreműködésért. És végül, de nem utolsó sorban hála a csodálatos közönségnek, amiért minden egyes vízre szállást őszinte tapsvihar fogadott, és a vakuk kereszttüzében a fiúk tényleg érezhették a feléjük áradó szeretetet és érdeklődést.

Persze az idei év tapasztalatai tanulságokkal is szolgáltak a jövőre nézve. Mert ugye képtelenség volt a rekkenő délutánban kiparancsolni a Sugovica hűsítő vizéből több száz embert, akiknek egy része ráadásul testközelből, úszva akarta szemlélni a papucsok száguldását, nem érezve át a sportág veszélyességét. Így aztán a hajók csak az öbölben körözgethettek, nyögő motorokkal, messze a végsebességtől. Este 8 után aztán végre az egyenesben megcsillogtathatták igazi teljesítményüket a Königek, mert persze a fiúk nem nyugodtak bele a délutáni "csigatempóba", és nem hagyták el a helyszínt. Jövőre a teljes bemutatót az esti, de még világos órákra időzítik majd, amikor mindenki túl van az első pár tányér halászlén, és még jól is esik egy kis séta az öbölig. Merthogy ezzel a rendezvénnyel hagyományt szeretnének teremteni a halászléünnep programjában.


Vissza a cikkek kiinduló oldalára