Akit a König füstje megcsapott... - avagy újraéledő motorcsónaksport Baján

A nagysikerű július 14-i nosztalgia motorcsónakedzés adta az ötletet ifj. Rózsahegyi Bélának, hogy a versenyszezon lezárulása után egy nagyobb szabású motorcsónakos találkozót szervezzen, mely egyben próbalehetőséget is jelentene az új versenyzőjelölteknek.
Erre szeptember 22-én került sor, és mint minden motorcsónakos megmozdulást Baján, ezt is nagy érdeklődés kísérte. A jelen, a közelebbi és távolabbi múlt, valamint a jövő reménybeli versenyzői mellett más magyar klubok meghívott vendégei is emelték a nap szakmai színvonalát.
A nyárias délelőttön a Türr-emlékmű előtti Duna-szakaszon először a hajómodellezők látványos bemutatóját láthatta a közönség, köszönet érte Ódor Istvánnak és a Boros-testvéreknek. Délután aztán a valódi sporthajók vízi bemutatója következett. 350, illetve 500 köbcentis motorral zúgtak a papucsok, bennük hol Volentér László, hol Bálint Gábor, hol pedig Tubákos Iván hasalt. De a rendezvény főszervezője, a hajdan szintén O-350-ben induló ifj. Rózsahegyi Béla is bebizonyította, hogy több évtized alatt sem feledhető a hajdani versenyzői rutin. De nosztalgiázott az 1997-es világbajnok felszerelésével Pfeil Zoltán is, akinek az idei dunaújvárosi O-500-as világbajnoksága sajnos nem éppen a tervek szerint alakult (a viharos szélben zajló első futamban ugyanis bukott, és a hajója összetört). A már dunaújvárosi színekben versenyző Kovács László azzal a 850-es felszereléssel is vízre szállt, mellyel az idei Forma-4-es Európa-bajnoki széria összesített második helyén végzett, egyet előrelépve tavalyi eredményéhez képest. A budapesti Király Motorcsónak Klub versenyzője, Csákó Ferenc is bemutatta azt a Forma 500-as felszerelését, mellyel az idei Eb. hatodik helyén végzett. Ezután a 30 éves Balogh István, a 20 éves Pintér Krisztián és a 19 éves Maróti Gábor életének rég várt nagy pillanata jött el. Miután a partról már évek óta nagy rajongói a sportágnak, most végre ki is próbálhatták egy-egy 350-es papucsba hasalva, mi vár rájuk, ha egyszer tényleg versenyző lesz belőlük. A "nagy öregek" szerint igen rátermetten vették ezt az első akadályt, és már "csak" anyagi háttér kérdése, hogy a következő versenyévadot profi versenyzőként kezdjék. A Bajai Spartacus Vízügy SC motorcsónak szakosztálya minden erejével azon lesz, hogy sikerüljön legalább két új O-350-es versenyzőt indítani 2002-ben. A papucsok és katamaránok után Lengyel László, Kisari Gábor és Tukora Melinda, a Dunaújvárosi Vízisport Klub tagjai mutatták be a T-250-es hajókat. Ebben a kategóriában elsősorban az utánpótlás korosztály versenyez ma Magyarországon, és jövőre remélhetőleg két bajai is lesz köztük, a 11 éves Vő Viktor és 9 éves öccse, Kornél személyében.

vok.gif (88228 bytes)
Vő Viktor és Kornél - 2002-től JT 250-ben bajai színekben?

A színes és nagyon fegyelmezetten zajló motorcsónak-bemutató este 6-kor ért véget. A szervezők szeretnének köszönetet mondani dr. Halász Rudolfnak, az ADUVÍZIG igazgatójának az önzetlen segítségért és támogatásért. Köszönet illeti a bajai vízirendőrséget is türelmükért és rugalmasságukért, illetve dr. Csibi Zoltánt, aki az utolsó pillanatban is elvállalta a kötelező orvosi felügyeletet.
A bemutató után kötetlen, jó hangulatú vacsorával várta a sportág képviselőit a Volentér-család a Fondü étteremben. Az elmaradhatatlan bajai halászléhez a halat Urbán József, az innivalót pedig a Turmix Kft. ajánlotta fel, ezzel is támogatva a hazai motorcsónaksportot.

Köszönet tehát mindenkinek, szervezőknek, résztvevőknek, támogatóknak és rajongóknak, akik kitartóan és megszállottan vallják, hogy van még jövője ennek a sportágnak kis városunkban.


Vissza: Motorcsónak főoldal