Forma 500-as dobogón az egyetlen bajai motorcsónak-versenyző

Az idei évadban keveset hallatottunk Pfeil Zoltánról, aki Kovács László Dunaújvárosba való átigazolása óta a város immár egyetlen motorcsónak-versenyzője. Pedig igen mozgalmas, és nem is sikertelen időszak van mögötte.
A "bemelegítést" még május elején egy pozsonyi nemzetközi verseny jelentette, amit Pfeil meg is nyert az 500 köbcentis kategóriában. Aztán beindult a Forma 500-as Európa-bajnoki versenyszéria, melynek eddig négy versenye zajlott le. Ebből az első három nem tartozik Zoli legkedvesebb emlékei közé. Kétszer ugyanis - Dunaújvárosban és Berlinben - épphogy lecsúszott a dobogóról, Borettóban pedig műszaki hiba miatt csak két futamban tudott elindulni, így lett nyolcadik. Július utolsó hétvégéjén viszont Hamburgban végre mellé pártolt a szerencse, és nagyon kemény küzdelemben az olasz Trombetta és a többszörös világ- és Európa-bajnok magyar Havas Attila mögött harmadikként tudott célba érni. A Forma 500 összesítésében is a harmadik helyen áll jelenleg 49 versenypontjával a 77 pontos Havas és az 55 pontos Trombetta mögött. Még két részversenye van hátra az Európa-bajnokságnak: egy Olaszországban augusztus utolsó hétvégéjén, és a záróverseny Lengyelországban szeptember legvégén. Ezenkívül a hétvégén a 700 köbcentis motorral is próbálkoznak egy komarnói nemzetközi versenyen, és ha az ott üzembiztosnak bizonyul, akkor augusztus 20-án Ercsiben a 700-as Európa-bajnokságon is érdemes lesz rajthoz állni.


Egy boldog csapat Hamburgban

Pfeil Zoltánt kérdezem: Vége-e vajon a peches időszaknak?
- Az biztos, hogy már nagyon ráfért a csapat megtépázott önbizalmára ez a szép helyezés. De azért egy technikai sportban az előző kérdésre felelőtlenség lenne magabiztos igennel felelni. Mindenesetre úgy tűnik, a bajai vállalkozók egy része az idén újra érdemesnek érezte, hogy támogatóként a sportág mellé álljon. És mivel így több fontos alkatrészt sikerült megvennünk, a tavalyi sok műszaki probléma után talán kezdenek összeállni a motorok. Persze rengeteg szerelés és hatalmas csapatmunka is van e mögött.
Azt hiszem, a te sportsikered az egész város ügye is, ezért aztán annyit mindenképpen megérdemelnek a téged támogatók, hogy megnevezd őket.

- Főszponzorom immár hatodik éve a Rittgasser és Müller Építőipari Kft. A Bácskatej Bt. az anyagi támogatás mellett minden versenyre ellát élelmiszerrel is. Egy év kihagyás után a MÁS-BAJA Kft. is újra segít. A bulgár IRO Sofia cégnek már harmadik éve vagyok tesztpilótája: ingyen adják az egész versenyévadra szükséges teljes dugattyúkészletemet, és hasznos szakmai tanácsokat is kapok tőlük. Új támogatóm a GILIÁN Rt. A Turmix Kft-től innivalót kapunk a versenyekre, és pénzzel segít még a Hungária Biztosító, valamint Bajai István szakosztályvezető és vállalkozó. Állandó szerelőként sok évtizedes tapasztalatával Bognár Tamás van segítségemre, valamint újoncként Gatti József és Krix János tanulják a "szakmát".
És végül egy kényes kérdés, de biztosan sokakat érdekel: Mi a véleményed Kovács Laci Dunaújvárosba távozásáról?

- Ezt a sportágat is lehet csinálgatni, de igazán csak jól érdemes csinálni. Ha olyanok az anyagi feltételek, hogy egy tehetséges versenyzőnek esélye sincs magasabb kategóriák felé haladni, a legjobbak közé kerülni, akkor természetes, ha olyan csapathoz szerződik, ahol mindez biztosítva van. Jó néhány magyar indul például osztrák színekben is. Ebben nincs semmi elítélendő. Bár a város és az ország azért nem ártana, ha néha elgondolkodna ezen...


Vissza: Motorcsónak főoldal