"A KATAMARÁN EGÉSZ MÁS..."
 - Pfeil Zoltán bemutatkozása az új kategóriákban

 

Az utóbbi hetekben alighanem édeskevés pihenőideje van bajai világbajnok motorcsónakosunknak, Pfeil Zoltánnak. Igaz, "előre" kipihenhette magát, hisz a nyári versenyek többségét legfeljebb nézőként élhette meg.
Az augusztusi komarnói versenyen még csak az 500 köbcentis motort próbálhatta ki egy győzelem erejéig, aztán végre a katamarán hajó javítása is elkészült, sőt, az új festés is megszáradt, és Zoli belekóstolhatott a számára új típusú versenyzésbe is.
Augusztus utolsó hétvégéjén az olaszországi Auronzóban volt az idei Forma-500-as Európa-bajnoki széria záróversenye, ami az ő számára éppenséggel a kategória "nyitóversenye" lett. A 27 nevezőből csak 20 állhatott biztonságosan a rajthoz, ezért selejtező futamot is rendeztek, ahol a "debütáló" Pfeil azonnal jogot szerzett az indulásra, méghozzá a hatodik helyről. De a neheze csak ezután következett! Az edzésen mért idők alapján a motor egy kölcsönkapott propellerrel bizonyult a leggyorsabbnak, így az első futamra is azt rakták fel. De - ki tudhatja, miért - futam közben a csiga egyik levele letörött, Zoli tízedikként ért célba. Ami hagyján, de a propellert még ki is kell fizetni a kölcsönadó Bodor Péternek, amely százezer forintra rúgó összeget, így nem sokkal a világbajnokság előtt, nehezen bírja el a költségvetés.
A második futamban Pfeil már az új kanyarodási technikát gyakorolta, és egyre közelebb és közelebb merészkedett a fordítóbójához. De egyszer csak túl kicsi lett a távolság, és azt a katamarán egyik "csőre" bánta. Merthogy a rendezőség, megelégelvén a sorozatos bójadurrantásokat, a szokásos, a hajóban kárt nem tevő felfújható fordítóbóját vasból készültre cserélte. A sérült hajóval Pfeil kilencedikként tudott befutni.
A harmadik futam már hasonló izgalmak nélkül zajlott, Pfeil Zoli megint előrelépett egy helyezésnyit. Az összesítésben így a tízedik helyen végzett, ami igazán szép teljesítmény elsőre.
A versenyt és az idei Forma 500-as Eb-t az angol Paul Noone nyerte. A legjobb magyar, Havas Attila ezen a versenyen hetedik, az Európa-bajnoki összesítésben hatodik lett.

 

Vissza: Motorcsónak főoldal - Tovább: Grein