cinke.jpg (6924 bytes)

László Ferenc (1937-1995)

A városban csak "Cinke" néven ismert sportember évtizedeken keresztül a depók világában élt. Ő volt az első bajai motorcsónak-versenyző, és a sportág magyarországi hőskorának egyik nagy alakja. 1961 és 1978 között különböző nemzetközi versenyeken ötször került a legjobb hat közé, és az O-250-es kategóriának ötször lett magyar bajnoka (szerelője Varga József volt). Akkor sem hiányzott a depóból, mikor már abbahagyta az aktív versenyzést, sok versenyzőt látott el jó tanácsokkal. A legtöbbet talán Volentér László köszönhetett neki, hiszen "Cinke" vitte őt le először a vízpartra, és beszélte rá, hogy próbálja ki a papucsot.
Hamvait a bajai motorcsónaksport régi nagyjai és a Magyar Motorcsónak Szövetség vezetői kísérték utolsó útjára.


Csapláros László

Szedő István szerettette meg vele a motorcsónaksportot még 1958-ban, amikor vízre vitte egy házilag készített, DKW 600-as motorral felszerelt csónakban. 1958-tól 69-ig segítőként dolgozott a depókban. 1969-ben kapta meg első 350 kcm-es motorját, de 1970-ben már 500 kcm-es motorral állt rajthoz, és ebben a kategóriában versenyzett egészen 1986-ig, amikor is Volentér László "búcsúztatta" őt a bajai Világ Kupa versenyen, a nézők vastapsa által kísért két körben.
A 17 év alatt, amíg versenyzett, kétszer volt a kategória országos bajnoka, négyszer második helyezettje, de a harmadik helynél alább sosem adta. Van egy Európa-bajnoki 6. helyezése is. Nemzetközi versenyeken kilencszer került az első hat közé.


További gyorsasági versenyzők sport- és siklókategóriákban:

Ifjúsági kategóriában indultak:

Vissza a motorcsónak-történeti kezdőoldalra