MOTORCSÓNAKOS GYŐZELEM KOMARNÓBAN

Pfeil Zoltánt, tavalyi O-350-es világbajnokunkat az idei versenyszezonban eddig nemigen kísérte szerencse. Sőt, hajó híján vízre se tudott szállni a versenyeken.
Nos, az elmúlt hétvégén Zoli és csapata megunta a tétlen várakozást. Merthogy versenyzőt, szerelőt és szponzort egyaránt a siker éltet. És mindenképp látni akarták, milyenre sikerült az újonnan tuningolt és összerakott 500 köbcentiméteres König, mely egyszer talán a Forma-500-ban hajthatja a majdcsak elkészülő katamarán hajótestet. De most még csak a "papucsra" szerelve zajlott a főpróba a szlovákiai Komarnóban rendezett nemzetközi versenyen. A próba jól sikerült, Pfeil megnyugtató fölénnyel végzett az első helyen, olyan versenyzőt utasítva maga mögé, mint az ötszázasok között évek óta sikeresen szereplő, osztrák színekben induló magyar Csákó Ferenc.
Maga Pfeil így nyilatkozik az elért eredményről:
-
Ez volt életem első ötszázas versenye, hisz Szegeden már az első körben "kiszálltam". Kezdetnek nem rossz. Szerencsére a víz sem volt olyan kegyetlenül kemény, mint tavaly ugyanitt. Én voltam az egyetlen "papucsos" a katamaránok közt a mezőnyben, így aztán igyekeztem jó nagy köríven, a többiektől minél távolabb, simább vízen futni. De így is gyorsabb volt a motor. Sejtettük, hogy gyors lesz, mert már szárazon is nagyon "szépen szólt". Jó volt újra a dobogó tetejére felállni, már mindenkit nyomasztott ez a sikertelenség.
- Milyen reményekre jogosít ez a szép teljesítmény a Forma 500-at illetően?
-
Semmiképp sem táplálok még nagy reményeket. A katamarán test ugyanis jó 50 kilóval lesz nehezebb a papucsnál, ami rengeteget számít a motornál. És a Forma-500-as Európa-bajnoki futamban jóval nagyobb és keményebb mezőnyben kell helytállnom. Egyelőre meg kell szoknom az új hajót: egészen más lesz egy szűk, csaknem teljesen zárt kabinban ülve versenyezni, és a hajó kormányozhatósága, a fordulás technikája is egészen más, mint a Popolival. Azt hiszem, az első néhány versenyen csak a tapasztalatszerzés lehet a cél,valamint a tökéletes hajó-motor-propeller összhang beállítása. Az is szép eredmény lenne, ha ezeken a viadalokon végig versenyben tudnék maradni.
- Mikorra várható a "debütálás"?
-
A hajó elkészültét még mindig csak ígérgetik. De remélem, hogy augusztus 23-24-én az olaszországi Borettóban már rajthoz állhatok vele. Merthogy a Forma 500-ban sajnos nem lehet papucstesttel versenyezni.


Vissza: Motorcsónak főoldal - Tovább: Auronzo