Kovács László

A vízisportok régi szerelmese egy véletlennek köszönhetően vetődött el élete első motorcsónakversenyére Bajára, akkor még nézőként. Csak néhány év múlva, 1991-ben Bálint Gábor és Volentér László közbenjárásával kapott lehetőséget, hogy próbaként behasaljon egy papucsba. De a versenyzést csak rá két évre, 1994-ben tudta elkezdeni az O-350-es kategóriában, természetesen bajai színekben. Szerelői Tubákos Iván és Török István és Szabó József voltak.
1995-ben már Pfeil Zoltán mögött 4. lett az angliai Eb-n, majd 3. a dunaújvárosi vb-n, és az országos bajnokságban is második lett. A '96-os versenyidény elején nemzetközi versenyeken egy első és két második helyet szerzett, és nagy reményekkel várta a júliusi bajai Eb-t. Itt azonban egy csúnya ütközés következményei hónapokra "kivonták őt a forgalomból". De szeptemberben már meg tudott nyerni egy nemzetközi versenyt, és a milánói vb-n minden technikai gondja ellenére is 6. tudott lenni. 1997-ben különdíjjal nyert meg két nemzetközi versenyt is, majd az olaszországi Eb-n 3., a floridai vb-n 4. helyen ért célba.

laciffportre.gif (30652 bytes)

Az 1998-as év különböző nemzetközi versenyei két első, valamint egy-egy 2. és 3. helyet hoztak neki. Bár a cottbusi Eb-n még 6. lett, egy héttel később a lengyelországi vb-t már az edzésen fel kellett adnia motorhiba miatt. Ennek az évnek így is ő volt a legeredményesebb O-350-es magyar versenyzője. 1999-ben a komarnói O-350-es vb-n 5. lett, és ismét ő volt a kategória országos bajnoka.


Munkában a csapat Floridában: Tubákos, Kovács, Török

De ebben az évben már elkezdte a versenyzést az S-850-ben is egy szponzori pénzekből vásárolt katamaránnal, melyhez a motort a dunaújvárosi klubtól bérelte. A katamaránra való váltás a jelek szerint nem ment túl nehezen, hisz a népes mezőnyben már ebben az évben harmadikként ért célba egy nemzetközi versenyen, és össze tudott hozni egy magyar bajnoki 4. helyezést is.
1999 végén aztán megszületett a végleges döntés: dunaújvárosi színekben versenyez tovább 2000-től, hisz a Forma 4-es versenyszériába való továbblépéshez a bajai klubtól nem tud elegendő anyagi támogatást kapni. A hírek szerint Kovács az új kategóriában is folytatja a sikersorozatot. Sajnos már nem Baján...


Vissza a motorcsónak-történeti kezdőoldalra