"Csúcsforgalom" a motorcsónak-idényben

Az elmúlt néhány hétvége szinte folyamatos versenyzéssel telt a magyar motorcsónak-versenyzők számára.
Június 6-7-én Kovács László "aratott" a németországi Brodenbachban megrendezett O-350-es ADAC-Kupa rangos nemzetközi versenyén, ahol ő volt az egyetlen magyar induló. És ha már ott volt, hát meg is nyert mindent, amit lehetett: 3 futamgyőzelemmel, így a maximális 1200 ponttal a versenyt, és két különdíjat is, az abszolút győzelemért a városét, valamint a leggyorsabb versenyzőnek járót.

Az abszolút győztes: Kovács László


Ugyanezen a hétvégén Havas Attila, Pfeil Zoltán és Bodor Péter Lengyelországban, Szczeczinekben járt az idei Forma 500-as Európa-bajnoki széria nyitóversenyén, de végig balszerencse kísérte őket. A 26 nevező nem állhatott egyszerre rajthoz, ezért minősítő futamokat kellett rendezni, ahol Havas azonnal kivívta helyét a 14 induló közt. De a reményfutamból még négyen bekerülhettek az összesen 18 fős mezőnybe. Minthogy Pfeilnek rögtön a minősítő futamban besült az egyik Königje, gyors motorcsere után ő is itt indulhatott, és 2. helyen ért célba. Bodor viszont nem tudta beverekedni magát a 18-ba, így számára itt véget is ért a verseny.
Az első futamban a lengyel klasszis, Hareza előtt Pfeil vezetett, amikor a célegyenesben (!) a bordásszíj elszakadása miatt hirtelen leállt a motorja. Nem tudom, létezhet-e ennél nagyobb pech egy motorcsónak-versenyző számára...
A második futamban aztán akkora lendülettel sietett Pfeil, hogy az egyik fordulóban túl szűkre szabta az ívet, és hajója felborult. Szerencsére komolyabb sérülés nem történt, de a versenyzést már nem tudta folytatni.
Ezen a versenyen még mindig a folyamatos műszaki gondokkal küzdő Havas Attila (az O-500 kétszeres világbajnoka) volt a "legszerencsésebb", bár csak 10. tudott lenni, ami számára elég siralmas eredményt jelent.


Június 13-14-én Ercsiben zajlott az első Armancsa Kupa B kategóriás nemzetközi verseny és egyben az országos bajnokság 2. fordulója - szokatlanul profi rendezéssel, figyelmes házigazdákkal.
Itt az O-350-ben Kovács Lászlónak ismét nem akadt ellenfele, maximális teljesítménnyel nyerte a versenyt a szentesi Tóth István és a szegedi Feil János előtt.
Az O-500-asoknál az első két futamban Havas - Pfeil volt a befutási sorrend. A harmadik futamot Bodor bukása miatt visszalőtték. Az újraindítás után ugyanazon állásnál a hatodik körben Havas hajója váratlanul leállt, így Pfeil került a vezető helyre, és a versenyt is meg tudta nyerni 1000 pontjával a 800 pontos Havas és 225 pontos Bodor előtt.

 

Vissza: Motorcsónak főoldal - Tovább: Boretto, Forma 500/2.