Egy minden szempontból amerikai verseny -
O-700 és O-350 ccm motorcsónak világbajnokság, USA, Florida, Cypress Gardens

Minél távolabbi egy versenyhelyszín, annál nagyobb gondban van az amúgy is folytonos anyagi problémákkal küzdő magyar motorcsónaksport. Pedig versenyzőinek többsége elismerten a világ élvonalába tartozik.
Nem csoda hát, ha a két kategóriában mindössze három magyar versenyző tudta megteremteni szponzorai segítségével annak a feltételeit, hogy csapatával kijusson erre a távoli világbajnokságra. Az O-350-es mezőnyben a bajai SVSC két sportolója, Pfeil Zoltán (a tavalyi év világbajnoka ebben a kategóriában) és Kovács László (idei Eb. 3. helyezett), valamint Feil János (Szegedi MASE) állt rajthoz, Pfeil Zoltán pedig O-700-ban is indult.
Ilyen csodálatos helyszínen még valószínűleg soha nem volt motorcsónakverseny: a floridai Cypress Gardens hatalmas parkja ritka növényeivel, madaraival és látványosságaival valóban lélegzetelállító látványt nyújtott. A verseny reprezentatív külsőségei pedig egészen meglepőek voltak a puritánabb európai rendezéshez szokott csapatok számára.
Izgalmakkal kezdődött viszont a nagyszabású világverseny, hisz a résztvevők többsége már szerdán felkereste a versenyhelyszínt, és ott tudta meg, hogy a felszereléseket szállító konténerek nagy része még meg sem érkezett. A nagy viharok miatt ugyanis a hajók Georgia államban kötöttek ki, onnan pedig kamionokkal szállították tovább az árut Floridáig.
Szerencsére csütörtök reggelre a mi konténerünk épségben megérkezett, kezdődhetett a felkészülés és a műszaki átvétel.


O-700 ccm

19 versenyző nevezett ebben a kategóriában, ebből 14 volt az USA-beli. A versenybíróság rövid tanakodás után úgy döntött, hogy engedi őket egyszerre, minosítő futam nélkül rajthoz állni. A startpozíciókat az edzésen mért idők alapján állapították meg. Pfeil motorjának egy főtengelye már itt az edzésen tönkrement, de szombaton a mezőny elejéről indulhatott, mivel az egyetlen mérhető időeredményével is a leggyorsabbak közé került. A startja is jól sikerült, az élbolyban fordult rá a startegyenes utáni körpályára, de a futamot egy bukás miatt visszalőtték. Az új start után Pfeil hajója leállt, mint kiderült, újra a főtengely ment tönkre, de immár végleg üzemképtelenné téve a motort is. Így az ő számára ebben a kategóriában itt véget is ért a versenyzés.
Így a továbbiakban legfeljebb csak az európaiakért szurkolhattunk. És bár a katamaránok gyakran szó szerint is repültek az erős szélben, az első két helyen a lengyel Hareza (akinek az idén már van egy Európa-bajnoki címe is ebben a kategóriában) és a cseh Hrbacek végzett az amerikai Hall előtt.

Pfeil Zoltán: Azért volt különösen fájdalmas a csapatnak ez a korai kudarc, mert ettől a 700 köbcentis Königtől vártuk volna itt Amerikában a nagyobb sikereket. Erre a kategóriára szántam a jól bevált Popoli hajómat, amelyik sokkal stabilabb a másik, számomra csaknem ismeretlen, a 350-es kategóriára kölcsön kapott osztrák hajónál. És még az utolsó bajai edzésen is látszott, hogy a motorom iszonyatosan gyors. Az edzésen és a versenyen lefutott néhány köröm alapján is úgy éreztem, lenne esélyem az élmezőnybe kerülni. Nagyon nehezen fogadom el, ha akkor kell feladnom a küzdést, mikor még jóformán el se tudtam kezdeni.


Tovább: O-350-es vb / Vissza: Motorcsónak főoldal